Dani salona

Na efektima dobrog odjeka u javnosti prošlogodišnjeg projekta pod nazivom „Dani salona“, nastavljeno je istraživanje o arhitektonskim i urbanističim temama važnim za život našeg grada i realizovan projekat „Dani salona – (re)konstrukcija doživljaja prostora“.

Posle istraživanja o objektima arhitektonskog nasleđa za Grad Novi Sad, na tribini 26. novembra, podstaknut je dijalog stručne i najšire javnosti o neposrednom okruženju u kojem prazni prostori imaju poseban značaj.

Očigledni značaj teme otvorio je ideje i ponudio mnoge odgovre za (re)aktivaciju napuštenih prostora u Novom Sadu, a svi koji imaju ideje kako i šta bi moglo da se stavi ponovo u funkciju -  pišite nam.

Projekat je realizovan uz podršku  Sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu sredine AP VojvodineDepartmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka novosadskog univerzitetaDruštva arhitekata Novog Sada, a u narednom periodu biće detaljnije sagledana svaka grupa objekata i prostora (industrijski, kulturni, vojni, stambeni…) kako bi sezaključci s tih susreta uputili nadležnim institucijama i najširoj javnosti.


Istraživački projekat «Dani salona» je prvi deo razvojnog programa unapređenja publiciteta i edukovanja najšire javnosti o arhitektonskim događajima u Vojvodini. Osnovni cilj projekta «Dani salona» je ojačati poziciju u javnosti najznačajnijih ahitektonskih događaja u Novom Sadu – Dani arhitekture i Salon arhitekture.

Centar HORIZONT 21 istražuje stavove stručne i najšire javnosti u Novom Sadu o navedenim događajima. Cilj je i da se profilišekarakter Dana arhitekture i Salona arhitekture u susret 20-godišnjici održavanja.

Projekat se realizuje uz podršku Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine